Skip to content

Onderwijs

Cinereus heeft een uitgebreid aanbod voor kleuters, basisschool kinderen, middelbare scholieren en zelfs voor docenten. Scroll hieronder gerust door het aanbod om u te laten inspireren. Deelnemers hebben door de concepten van Cinereus de kans gekregen kennis te maken met de kunstvorm theater. Maar nog veel belangrijker; het zelfvertrouwen is vergroot, talenten zijn ontdekt, creativiteit is gestimuleerd en de zintuigen zijn geprikkeld. De onderstaande concepten zijn direct te boeken, maar ook aan te passen aan uw wensen.

Kleuters

Workshopreeks
‘Van Prentenboek tot Theaterspel’

Kleuters hebben een rijke fantasie. Ze kruipen met gemak in de rol van een piepklein konijntje, een groot monster of een geheimzinnige tovenaar. Prentenboeken geven een prachtige aanzet om met de kleuters aan de slag te gaan met hun creativiteit.

De reeks bestaat uit 3 of 4 workshops waarin het voorlezen van een prentenboek centraal staat. Door het uitvoeren van theatrale oefeningen wordt de fantasie van de kleuters gestimuleerd. Naar wens kan de reeks worden afgesloten met een voorstelling voor de papa’s en de mama’s.

Kleuters

Workshop 
'In de huid van...'

De theaterdocent kruipt in de huid van een personage en gaat met de kinderen op avontuur. De kleuters worden onderdeel van het verhaal, bedenken mee hoe het verhaal gaat verlopen en kunnen zichzelf zelfs verkleden. De creativiteit danst door de ruimte.

De workshop bestaat uit 1 of meerdere lessen, met opeenvolgende of aparte verhalen. Door het meespelen in het verhaal, wordt de creativiteit van de kleuters gestimuleerd. 

 

6-8 jaar

Workshop
‘Raar is Leuk’

Het kan een hele uitdaging zijn op deze leeftijd om netjes stil te zitten in de klas. De naam van de workshop verklapt het stiekem al. Tijdens deze les mogen de leerlingen een beetje raar en anders zijn dan normaal. Het onderwerp geeft een mooie aanzet om aan de slag te gaan met de begrippen gewoon, raar, leuk, niet leuk, regels en verschillen.

De workshop bestaat uit 1 of 2 lessen. Les 1 wordt gestart met een liedje dat zorgt voor de juiste inzet. Door het bespreken van een aantal begrippen, aangevuld met ‘rare’ theatrale oefeningen, mogen de kinderen creatief en uitbundig zijn. Naar wens wordt er in les 2 een foto- of filmproject aan het onderwerp gekoppeld.

Cinereus - Workshop ‘Raar is Leuk’

alle leeftijden

Workshop
‘Expressie’

Ontdekken van je mimiek, je gevoelens leren uiten, lichaamshoudingen leren kennen en herkennen – kortom aan de slag met alles rondom EXPRESSIE!
Deze workshop is geschikt voor alle leeftijden en de theatrale werkvormen worden aangepast aan de doelgroep. Eventuele specifieke doelen kunnen gezamenlijk worden afgesproken.

De workshop bestaat uit het kennismaken met de begrippen expressie, mimiek, lichaamshouding en stemgebruik. Door middel van verschillende theatrale oefeningen leren we hoe je jezelf en elkaar daarbij kunt helpen. 

alle leeftijden

Workshop
‘Slapstick’

Tijdens deze workshop treden we in de voetsporen van Charlie Chaplin en De Dikke en De Dunne en gaan aan de slag met gezichtsuitdrukkingen, lichaam en houdingen. We oefenen verschillende tips en tricks en gaan vervolgens in kleine groepjes een mini slapstick scene bedenken.

Natuurlijk nemen we de scenes op en worden deze beelden gemonteerd tot een grappig slapstick klassenfilmpje.

De workshop bestaat uit verschillende theatrale oefeningen die specifiek aandacht besteed aan het onderwerp slapstick.

8-10 jaar

Workshopreeks
‘Theater ABC'

Er wordt gewerkt via het Theater ABC en kinderen leren alles over theaterspelen en wat daarbij komt kijken. Dit wordt vormgegeven door een diversiteit aan theater opdrachten. Enkele voorbeelden van het Theater ABC: Acteur, Auditie, Auteur, Black-out, Buiging, Cabotineren, Casting, Cue, Doorloop, Eenakter, Figurant, Generale, Italiaantje, Jabbertalk, Mimiek, Nulpunt, Plankenkoorts, Rollen, Sketch, Theatraal, Witje,…

De reeks bestaat uit verschillende theatrale lessen, aantal kan naar wens worden afgesproken. Het ontwikkelen van zelfvertrouwen en leren acteren staat centraal. 

10-12 jaar

Workshop
‘Camera Acteren’

Tieners krijgen steeds meer interesse in het maken van eigen filmpjes. Social media speelt hierbij een grote rol. Vanuit het onderwerp acteren, het maken van films en het gebruik van de camera, wordt de kinderen van alles geleerd. Naast figuranten, bijrollen en hoofdrollen, zijn er ook rollen weggelegd als regisseur, cameraman/vrouw, producent of kleding verantwoordelijke. Iedereen ontdekt zijn of haar favoriete rol.

De workshop bestaat standaard uit een stukje theorie over camera acteren, het uitleggen en verdelen van de rollen, het opnemen van een vooraf geschreven scene. De beelden worden vervolgens gemonteerd en doorgestuurd naar de juf of meester. Naar wens kan de workshop op maat worden geschreven en ingaan op het schrijven van een eigen scene door de leerlingen of bijvoorbeeld het maken van een vlog.

Cinereus - Workshop ‘Camera acteren’
Cinereus - Lessenreeks ‘Musical / Voorstelling’

10-12 jaar

'Musical | Voorstelling'

Aan het eind van de basisschool wordt er regelmatig naar een eindproject toegewerkt. Dit kan in de vorm van een musical, een voorstelling of een ander soort presentatie. Cinereus heeft meerdere eindprojecten op maat ontwikkeld. De projecten bestaan uit diverse lessen die naar een eindproduct toewerken.

De lessenreeks bestaat vaak uit de volgende ingrediënten; kennismaking, brainstorm, schrijven of kiezen van een eindproduct, theatrale oefeningen, repetities, eindoptreden. Dit wordt geheel samengesteld door u als opdrachtgever.

13+

Workshop
‘Movie Acting’

Iedereen heeft wel een favoriete acteur, actrice of een mega gave filmscène die je nooit meer zult vergeten. Wat maakt een acteur een goede acteur? Waardoor wordt een filmscène gaaf? Hoe werkt het op een filmset? Hoe speelt de acteur een scène en wat vraagt dit van een acteur? Tijdens deze workshop leert de leerling acteerwerk analyseren, camerashots bepalen, zelf acteren voor de camera en daarbij het inzetten van emoties op beeld. De leerlingen worden gestimuleerd om hun creativiteit te gebruiken maar bovenal om te durven spelen en te improviseren voor de camera.

De workshop bestaat uit 1 of meerdere lessen afhankelijk van de werkwijze die vooraf samen bepaald wordt. Tijdens de workshop wordt het onderwerp film behandeld. Daarna worden korte scenes bedacht, geoefend en daadwerkelijk gefilmd door de leerlingen zelf. Naar wens kan er een filmgenre gekozen worden en kunnen de beelden voor de leerlingen worden gemonteerd tot eindproduct.

Cinereus - Workshop ‘Movie Acting’
Cinereus - Workshop ‘Wat zijn jouw grenzen?’

13+

Workshop
‘Wat zijn jouw grenzen?’

Theaterspelen met tieners is grenzen verleggen. De leerling gaat samen met de groep en onder leiding van een theaterdocent, diverse leuke en grensverleggende theatrale oefeningen doen. Hoe goed durft een leerling zijn stem, zijn houding en mimiek te gebruiken? Een workshop om bovenal plezier te maken met elkaar, maar daarnaast vooral om de leerling te ontwikkelen in het loslaten van schaamte en het vergroten van het zelfvertrouwen.

De workshop bestaat uit 1 of meerdere lessen met groeps- en individuele theatrale oefeningen, durven en improviseren en het spelen van scenes voor de groep.

Docenten

Workshop
‘Theater met je klas’

Als docent is het altijd prettig om een rugzak vol ideeën te hebben. U gaat aan de slag met korte theatrale oefeningen die u als docentengroep nieuwe ideeën geeft. U krijgt handvaten hoe u deze oefeningen in uw klas kunt inzetten.

Theater met de klas laat u als docentengroep diverse theatrale oefeningen ontdekken, specifiek voor een leeftijdsgroep of aan de hand van een bepaald thema. De invulling wordt met u als docentengroep aan het begin van de workshop bepaald.

Cinereus - Workshop ‘Theater met de klas’
Cinereus - Coachworkshop ‘Team Theater’

Docenten

Coachworkshop
‘Team Theater’

In een docentengroep is samenwerking erg belangrijk. Samenwerken wordt gevoed door communicatieve en creatieve vaardigheden, out of the box denken, kritisch denken en durven handelen. De theatercoach geeft een coachworkshop waarbij diverse theatrale werkvormen ingezet worden. De door u vooropgestelde doelen worden behandeld.

De coachworkshop zit vol met inzichten, leermomenten en ontdekkingen. De theatrale werkvormen zorgen voor herkenning, zijn luchtig, speels en verfrissend voor een docententeam.

Meer uit het portfolio

Foto4 klein formaat

Bekijk hier ideeën voor uw team!

naereboutprijs2016 (71)

Bekijk hier ideeën voor uw eigen concept!

Cinereus - Workshop ‘Plankenkoorts’​

Bekijk hier ideeën voor uw klas!

Contact

+31(0)6 29 731 431
+32(0)4 74 01 83 46

corine@cinereus.nl
corine@cinereus.be

BTW: NL136616288B01
KVK: 20160630