Skip to content

Onderwijs

Cinereus heeft een uitgebreid aanbod voor kleuters, basisschool kinderen, middelbare scholieren en zelfs voor docenten. Scroll hieronder gerust door het aanbod om u te laten inspireren. Deelnemers hebben door de concepten van Cinereus de kans gekregen kennis te maken met de kunstvorm theater. Maar nog veel belangrijker; het zelfvertrouwen is vergroot, talenten zijn ontdekt, creativiteit is gestimuleerd en de zintuigen zijn geprikkeld. De onderstaande concepten zijn direct te boeken, maar ook aan te passen aan uw wensen.

Kleuters

Workshopreeks
‘Van Prentenboek tot Theaterspel’

Kleuters hebben een rijke fantasie. Ze kruipen met gemak in de rol van een piepklein konijntje, een groot monster of een geheimzinnige tovenaar. Prentenboeken geven een prachtige aanzet om met de kleuters aan de slag te gaan met hun creativiteit.

De reeks bestaat uit 3 of 4 workshops waarin het voorlezen van een prentenboek centraal staat. Door het uitvoeren van theatrale oefeningen wordt de fantasie van de kleuters gestimuleerd. Naar wens kan de reeks worden afgesloten met een voorstelling voor de papa’s en de mama’s.

Cinereus - Voorstelling in de klas​
Corine Haak - Cinereus

Kleuters

Voorstelling
in de klas

In ontwikkeling, meer informatie volgt snel.  

6-8 jaar

Workshop
‘Raar is Leuk’

Het kan een hele uitdaging zijn op deze leeftijd om netjes stil te zitten in de klas. De naam van de workshop verklapt het stiekem al. Tijdens deze les mogen de leerlingen een beetje raar en anders zijn dan normaal. Het onderwerp geeft een mooie aanzet om aan de slag te gaan met de begrippen gewoon, raar, leuk, niet leuk, regels en verschillen.

De workshop bestaat uit 1 of 2 lessen. Les 1 wordt gestart met een liedje dat zorgt voor de juiste inzet. Door het bespreken van een aantal begrippen, aangevuld met ‘rare’ theatrale oefeningen, mogen de kinderen creatief en uitbundig zijn. Naar wens wordt er in les 2 een foto- of filmproject aan het onderwerp gekoppeld.

Cinereus - Workshop ‘Raar is Leuk’
Cinereus - Workshop ‘Plankenkoorts’​

6-8 jaar

Workshop
‘Plankenkoorts’

Voor kinderen kan het spelen van theater best spannend zijn. In de theaterwereld kunnen we dit vergelijken met plankenkoorts. Angsten en onzekerheden ontdekken en leren kennen. Vervolgens durven en doorzetten. Dit zijn onderwerpen waar de kinderen speels mee aan de slag gaan. Door samen te spelen en uit te proberen leren ze omgaan met spanning.

De workshop bestaat uit het kennismaken met de begrippen plankenkoorts, spanning en onzekerheid. Door middel van verschillende theatrale oefeningen leren we hoe je jezelf en elkaar daarbij kunt helpen. Naar wens kan de diepgang van het onderwerp verbreed worden met extra lessen. Hierin kan bijvoorbeeld naar een korte presentatie van een zelfgemaakte scene toegewerkt worden.

8-10 jaar

Workshop
‘Ik durf, durf jij?’

Kinderen in deze leeftijdscategorie zijn volop bezig met het ontdekken van dat wat hij of zij kan. Ze ontdekken hun eigen mogelijkheden in het onbekende. De workshop zorgt voor een goede dosis zelfvertrouwen en is een mooie basis voor de toekomst. Bijvoorbeeld voor spreekbeurten en presentaties.

De workshop bestaat uit verschillende theatrale oefeningen die specifiek aandacht besteden aan onderwerpen als durven, zelfvertrouwen en presenteren. Naar wens kan de workshop aangevuld worden met de workshop ‘Wie ben ik?’ Het ontwikkelen van zelfvertrouwen staat bij beide workshops centraal.

Cinereus - Workshop ‘Ik durf, durf jij?’​
Cinereus - Workshop ‘Wie ben ik?’

8-10 jaar

Workshop
‘Wie ben ik?’

Deze leeftijd maakt een begin met het ontwikkelen van een eigen ik en ontdekken dat iedereen uniek is. Ze denken na over wie ze zijn en waarom ze zo zijn. Ze ontdekken dat iedereen anders is. De workshop zorgt voor een goede dosis zelfvertrouwen en is een mooie basis voor de toekomst rondom zelfkennis en identiteit.

De workshop bestaat uit verschillende theatrale oefeningen die specifiek aandacht besteden aan onderwerpen als jezelf zijn, eigenheid en identiteit. Naar wens kan de workshop aangevuld worden met de workshop ‘Ik durf, durf jij?’ Het ontwikkelen van zelfvertrouwen staat bij beide workshops centraal.

10-12 jaar

Workshop
‘Camera Acteren’

Tieners krijgen steeds meer interesse in het maken van eigen filmpjes. Social media speelt hierbij een grote rol. Vanuit het onderwerp acteren, het maken van films en het gebruik van de camera, wordt de kinderen van alles geleerd. Naast figuranten, bijrollen en hoofdrollen, zijn er ook rollen weggelegd als regisseur, cameraman/vrouw, producent of kleding verantwoordelijke. Iedereen ontdekt zijn of haar favoriete rol.

De workshop bestaat standaard uit een stukje theorie over camera acteren, het uitleggen en verdelen van de rollen, het opnemen van een vooraf geschreven scene. De beelden worden vervolgens gemonteerd en doorgestuurd naar de juf of meester. Naar wens kan de workshop op maat worden geschreven en ingaan op het schrijven van een eigen scene door de leerlingen of bijvoorbeeld het maken van een vlog.

Cinereus - Workshop ‘Camera acteren’
Cinereus - Lessenreeks ‘Musical / Voorstelling’

10-12 jaar

'Musical | Voorstelling'

Aan het eind van de basisschool wordt er regelmatig naar een eindproject toegewerkt. Dit kan in de vorm van een musical, een voorstelling of een ander soort presentatie. Cinereus heeft meerdere eindprojecten op maat ontwikkeld. De projecten bestaan uit diverse lessen die naar een eindproduct toewerken.

De lessenreeks bestaat vaak uit de volgende ingrediënten; kennismaking, brainstorm, schrijven of kiezen van een eindproduct, theatrale oefeningen, repetities, eindoptreden. Dit wordt geheel samengesteld door u als opdrachtgever.

13+

Workshop
‘Movie Acting’

Iedereen heeft wel een favoriete acteur, actrice of een mega gave filmscène die je nooit meer zult vergeten. Wat maakt een acteur een goede acteur? Waardoor wordt een filmscène gaaf? Hoe werkt het op een filmset? Hoe speelt de acteur een scène en wat vraagt dit van een acteur? Tijdens deze workshop leert de leerling acteerwerk analyseren, camerashots bepalen, zelf acteren voor de camera en daarbij het inzetten van emoties op beeld. De leerlingen worden gestimuleerd om hun creativiteit te gebruiken maar bovenal om te durven spelen en te improviseren voor de camera.

De workshop bestaat uit 1 of meerdere lessen afhankelijk van de werkwijze die vooraf samen bepaald wordt. Tijdens de workshop wordt het onderwerp film behandeld. Daarna worden korte scenes bedacht, geoefend en daadwerkelijk gefilmd door de leerlingen zelf. Naar wens kan er een filmgenre gekozen worden en kunnen de beelden voor de leerlingen worden gemonteerd tot eindproduct.

Cinereus - Workshop ‘Movie Acting’
Cinereus - Workshop ‘Wat zijn jouw grenzen?’

13+

Workshop
‘Wat zijn jouw grenzen?’

Theaterspelen met tieners is grenzen verleggen. De leerling gaat samen met de groep en onder leiding van een theaterdocent, diverse leuke en grensverleggende theatrale oefeningen doen. Hoe goed durft een leerling zijn stem, zijn houding en mimiek te gebruiken? Een workshop om bovenal plezier te maken met elkaar, maar daarnaast vooral om de leerling te ontwikkelen in het loslaten van schaamte en het vergroten van het zelfvertrouwen.

De workshop bestaat uit 1 of meerdere lessen met groeps- en individuele theatrale oefeningen, durven en improviseren en het spelen van scenes voor de groep.

Docenten

Workshop
‘Theater met de klas’

Als docent is het altijd prettig om een rugzak vol ideeën te hebben. U gaat aan de slag met korte theatrale oefeningen die u als docentengroep nieuwe ideeën geeft. U krijgt handvaten hoe u deze oefeningen in uw klas kunt inzetten.

Theater met de klas laat u als docentengroep diverse theatrale oefeningen ontdekken, specifiek voor een leeftijdsgroep of aan de hand van een bepaald thema. De invulling wordt met u als docentengroep aan het begin van de workshop bepaald.

Cinereus - Workshop ‘Theater met de klas’
Cinereus - Coachworkshop ‘Team Theater’

Docenten

Coachworkshop
‘Team Theater’

In een docentengroep is samenwerking erg belangrijk. Samenwerken wordt gevoed door communicatieve en creatieve vaardigheden, out of the box denken, kritisch denken en durven handelen. De theatercoach geeft een coachworkshop waarbij diverse theatrale werkvormen ingezet worden. De door u vooropgestelde doelen worden behandeld.

De coachworkshop zit vol met inzichten, leermomenten en ontdekkingen. De theatrale werkvormen zorgen voor herkenning, zijn luchtig, speels en verfrissend voor een docententeam.

Meer uit het portfolio

Foto4 klein formaat

Bekijk hier ideeën voor uw team!

naereboutprijs2016 (71)

Bekijk hier ideeën voor uw eigen concept!

Cinereus - Workshop ‘Plankenkoorts’​

Bekijk hier ideeën voor uw klas!

Contact

+31(0)6 29 731 431
+32(0)4 74 01 83 46

corine@cinereus.nl
corine@cinereus.be

BTW: NL136616288B01
KVK: 20160630