Vanille YOGHURT!

Het is nou niet dat ik dagelijks de supermarkt plat loop. Sterker nog, als ik het kan voorkomen, dan heel graag. Ik kan al moe worden bij de gedachte; de drukte in, kiezen wat je nodig hebt, of je laten verleiden tot veel meer kopen dan noodzakelijk, duwende karretjes, sloffende mensen, geïrriteerde shoppers bij de kassa of jengelende kinderen. Een kleine greep uit het moeilijke leven in de supermarkt.

Maar keer op keer merk ik dat er ook een prachtig leven is in de supermarkt, als je er tenminste naar kijkt. Het is voor mij een geweldige inspiratiebron voor creativiteit, gesprekken voor teksten, nieuws updates, of gewoon personen in het algemeen. Ik zou er bijna een stoeltje neer willen zetten om hier de hele dag van te mogen genieten. Maar dat is misschien een beetje vreemd. Vrijwillig en langdurig, steeds opnieuw de supermarkt in, nee bedankt! Dat gaat mij zelfs te ver.

Nu probeer ik, om dit goed te kunnen zien en horen, de supermarkt in te gaan zonder dat ik zelf moet nadenken over de te kopen etenswaren, of zonder dat ik zelf iets dringends nodig heb. Of probeer ik naast het daadwerkelijk boodschappen doen, altijd om me heen te kijken en te luisteren. Een greep uit mijn supermarkt ervaringen…

Ik heb de gewoonte om elk pad van een supermarkt te doorlopen. Noem het enigszins een raar trekje, ik dacht dat iedereen dat deed. Maar als ik samen met iemand anders boodschappen doe, kom ik er achter hoe vreemd dat blijkbaar is. Al vind ik het vreemd dat iemand kris kras door een supermarkt rent en dus meerdere keren op dezelfde plek komt of weer helemaal terug moet naar het begin, omdat het dan pas op het boodschappenlijstje staat. Ik heb zelf overigens nooit een lijstje, daar laat ik me niet tot beperken, ik wil gewoon kopen wat ik tegenkom! Noem het; gewoon niet van tevoren kunnen beslissen.
Er zijn ook mensen die echt alleen maar daar naartoe gaan, waar hij echt naartoe moet. Dat vind ik overigens niet vreemd, maar knap haha. Als ik maar 1 of 2 dingen nodig heb, loop ik alsnog alle paden af. Dat vind ik blijkbaar leuk, of rustgevend, net wat je wilt.

…Soms, als ik weinig boodschappen nodig heb, besluit ik achter degene aan te lopen die met mij de supermarkt in gaat. Gewoon… om te kijken hoe diegene zijn boodschappen doet. Dat moet natuurlijk wel een beetje onopvallend, anders ben ik meteen de rare snuiter! En eerlijk gezegd raak ik iedere keer in de war als ik iemand volg die geen structuur heeft. Dan wordt de supermarkt me teveel! Haak ik af, loop ik terug naar het begin, voor mijn eigen boodschappenronde.

…Soms, bedenk ik me bij binnenkomst, wie weet kom ik wel de man van mijn leven tegen!? Dat heeft namelijk ooit in de Viva gestaan, dus geloof ik dat natuurlijk meteen. ‘Iedereen moet zijn dagelijkse boodschappen doen, dus ook die leuke vrijgezelle man. Kijk even in zijn mandje om te zien of hij voor 1 of voor 2 kookt’. Bedankt voor deze geweldige tip. Met enige regelmaat kijk ik dus in mandjes van mannen, sorry voor deze openbaring.

…Soms kijk ik naar de daadwerkelijk boodschappen die men in hun mandje of karretje doen. Ligt het karretje overvol, of zijn er zelfs twee karren…dan probeer ik in te schatten of dit een groot gezin is, of dat er ergens later een feestje wordt gevierd. Aan de hand van de boodschappen van een mens kun je veel zien. Eten ze vers? Eten ze gezond? Kopen ze alleen bepaalde producten die horen bij hun lifestyle? Kopen ze alles wat los en vast zit? Is het een snelle tussendoor boodschap, of koopt men voor een hele week alles afgemeten en vooraf bepaald? Wanneer de boodschappen op de band liggen van degene voor of achter mij, bedenk ik mijn eigen verhaal bij die persoon. Ik vraag me af wat er voor gerecht gekookt gaat worden, voor hoeveel mensen, en wellicht ook waar die persoon woont, of iemand met de fiets is, of met de auto…Heb jij dat nooit gedaan?

…Soms kijk ik naar de persoon op zich. Komt iemand uit zijn werk, loopt iemand in zijn joggingbroek, is er haast, of is er tijd? Is iemand verstrooid, of weet hij precies waar hij naartoe wil? Vindt iemand boodschappen doen leuk, of een verschrikking? Neemt iemand de tijd voor een bakje koffie of dat stoeltje dat soms in een supermarkt aangeboden wordt?

En dan is er naast al dat kijken, observeren en verhalen bedenken nog het voeren van gesprekken. Ook daarin zijn zoveel verschillende mogelijkheden.

…Een enkel woord wordt maar gewisseld wanneer je op elkaar moet wachten om het product te kunnen pakken dat je graag wilt hebben. Of als je ergens niet bij kunt doordat iemand er voor staat. Als je wilt passeren wanneer het pad overvol is. Een simpele ‘sorry’ of ‘pardon’ volstaat in bijna alle gevallen.

…Wat meer woorden bij ‘U mag wel even voor hoor’! Dat blijft een fijne uitspraak om zo nu en dan toe te passen. Of ‘druk hé’ is er ook zo’n één. Er wordt bijna altijd instemmend geknikt. Des te leuker als het helemaal niet druk is. Dan zie je mensen even denken. Ziet zij nou iets wat ik niet zie? Soms is er ook nog de ‘Lekker hé’, die dubbelzinnig gebruikt kan worden.

…Knikjes bij bekenden of volle gesprekken bij mensen die je goed kent. Altijd leuk om even bij te praten in de supermarkt. Waardoor anderen supermarkt-gangers vaak denken; wat een irritante plaats om midden in de supermarkt bij te gaan staan te praten. Dat heb je zelf ook wel eens bedacht toch?

…En het mooiste voor mij is om toevallige gesprekken van anderen af te luisteren. Gesprekken tussen de boodschappen doende mens of tussen de vakkenvuller en de klant. Flarden van gesprekken vliegen voorbij als je alle paden doorloopt. Nou, heb je dat ook gehoord… Weet jij al wat je gaat koken vanavond?…   Waar vind ik de pindakaas?… Tjonge wat is het weer een enorme rij voor de kassa, we hebben wel wat beters te doen…

En zo af en toe zit er een hele dialoog tussen, die een glimlach op mijn gezicht tovert:

Mevrouw: Eum, pardon mag ik iets vragen?
Vakkenvuller: Natuurlijk!
Mevrouw: De yoghurt aanbieding, geldt deze ook voor de vanille yoghurt?
Vakkenvuller: Eum, ja! Want vanille yoghurt is ook yoghurt
Mevrouw: Ja, maar dat staat niet op het kaartje
Vakkenvuller: Wat bedoelt u?
Mevrouw: Nou, kijk! (leest voor met vinger erbij) Yoghurt, €1,99 Vanille of Aardbeien
Vakkenvuller: Ja???
Mevrouw: Maar is dat dan vanille ….YOGHURT?
Vakkenvuller: Jaaa?
Mevrouw: Maar het woord yoghurt staat er niet bij…
Vakkenvuller: Nou eum, Yoghurt, Vanille of Aardbeien
Mevrouw: Ja, maar is dat dan Vanille Yoghurt…
Vakkenvuller: ….

Op dat moment heb ik besloten maar weer door te lopen. Ik dacht, dat kan nog wel even duren voordat hij dát heeft kunnen uitleggen.
Heerlijk toch dat soort dingen. Ik krijg er in ieder geval een glimlach van en het zorgt ervoor dat ik de behoefte krijg om een column te schrijven over de supermarkt ;)