Vijfjarig bestaan

Een aantal jaar geleden alweer bestond Cinereus 5 jaar. En dat is natuurlijk gevierd.
Hieronder wat foto’s, mijn speech en het filmpje waar ik iedere keer opnieuw door geïnspireerd raak.

Jubileum_corine

Jubileum_producten Jubileum_decor

Mijn speech:
Ik krijg vaak de vraag; leuk je eigen bedrijf, maar wat doe je nu eigenlijk?? Dat is een moeilijke vraag en een moeilijk antwoord. En vandaag krijgt u daar persoonlijk antwoord op…

Inmiddels ben ik al 10 jaar eigen baas, ondernemer, zzp-er of werkgever. Hoe iemand het noemen wil. En in die jaren maak je heel wat mee, ik neem u graag even mee terug in de tijd. Iets meer dan 5 jaar geleden besloot ik mijn eigen bedrijf te beginnen. Een lang gekoesterde droom. Een bedrijf waarin ik zelfvoorzienend kan zijn, mijn creativiteit in kwijt kan en elke dag kan doen wat ik leuk vind.

De eerste stap die ik ondernam was het bepalen van een bedrijfsnaam. Met dank aan mijn zus, is de naam Cinereus geboren. Vele andere namen zijn voorbij gekomen, maar Cinereus bleef maar terugkomen. De meeste mensen weten niet waar Cinereus voor staat, vandaag heeft u geluk. De enige echt uitleg!
Cinereus, op zijn Hollands uitgesproken, maar eigenlijk komt het van het Latijnse woord Cinereus. In het Latijns de vertaling voor Koala. Zoals de meesten van jullie wel weten, ben ik dol op reizen en staat het land Australië, waar ik een aantal jaar geleden bijna een jaar ben geweest, met stip genoteerd. De Aboriginals in Australië hebben ooit over de koala gezegd dat deze heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de wereld. Dat vind ik zo’n mooie gedachtegang. Mijn bedrijfsdroom is ook bijdragen aan de ontwikkeling van de wereld, van iemand persoonlijk en van ieders creativiteit. Een mooi en hoog streven wat ik mezelf heb gesteld bij de start van Cinereus.

Vervolgens moest ik mijn huisstijl bepalen. Die is in de loop van de jaren wel wat gewisseld, maar de basis is altijd hetzelfde gebleven…namelijk het koffertje! Met mijn symbolische koffertje gevuld met ideeën, creatieve uitwerkingen en producten reis ik langs de verschillende opdrachtgevers.
Vervolgens kwamen mijn eerste gemaakte producten, moest ik acquisitie plegen, offerte gesprekken houden, prijsopgaven maken, uitvoeringen van producten neerzetten, personeel aannemen en inwerken en ook allerlei administratieve zaken kwamen voorbij, waaronder (zucht) de belastingdienst. Diverse mensen in mijn omgeving hebben mij meermaals bij dit proces geholpen. Met een speciale dank voor mijn ouders, hoe vaak ik zijdelings aan hen om hulp of advies heb gevraagd is… ontelbaar. Dank jullie wel!

Maar het mooiste proces wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt met mijn bedrijf, zit hem niet in die randvoorwaardelijke zaken. Maar voor mij zit het juist in… het overdenken hoe ik mijn producten opbouw, hoe ik mezelf en die producten op een juiste manier in de markt zet, welke keuzes ik daarbij moet maken, welke risico’s ik daarvoor moet nemen, hoe ik vol zelfvertrouwen moet blijven over mijn eigen kunnen en bovenal dat ik voor de volle 100% achter mijn idee, risico of product moet blijven staan! Ondertussen leerde ik natuurlijk ook enkele valkuilen kennen, maakte ik natuurlijk niet altijd even slimme keuzes, moest ik mezelf wel eens bij elkaar rapen om vervolgens weer te improviseren en creatief te zijn.

In die 5 jaar heeft Cinereus een enorme ontwikkeling meegemaakt. En in die tijd ook een eigen visie ontwikkelt. Ooit… begonnen met drie pilars en al het werk wat binnen die drie pilars past, dat pakte ik aan. Inmiddels heeft Cinereus zich door ontwikkelt en gespecialiseerd tot een bedrijf wat constant op maat werkt, theater als middel inzet en altijd een educatieve en creatieve grondslag kent. En daarover heb ik sterke visie ontwikkeld!!

De visie van Cinereus is gebaseerd op het werken met theater als middel. Alle soorten onderwerpen, persoonlijke of maatschappelijk thema’s kunnen met theater als middel bespreekbaar worden gemaakt. De producten van Cinereus zijn niet alleen activiteiten, workshops of voorstellingen. Het neemt de deelnemer voor even mee naar een fictieve wereld om vervolgens onderwerpen beter te kunnen begrijpen en inzichten te krijgen in diverse situaties of meningen van anderen. De deelnemers kunnen zichzelf vervolgens op dat gebied verder ontwikkelen en dat alles door echt te beleven.

Theater zorgt ervoor dat deelnemers in eerste instantie veilig vanuit de derde persoon kunnen reageren, dat ze vervolgens maskers af kunnen zetten en hun eigen ik kunnen ontdekken. Het is een laagdrempelige manier om diverse onderwerpen aan te snijden. Men maakt lol…! en dat zorgt ervoor dat de meeste situaties overzichtelijk, realistisch en handelbaar worden. Het kan nieuw inzicht geven over situaties die eerste onhandelbaar leken. Nieuw inzicht geven over karakter eigenschappen die niet overbrugbaar waren. Of nieuw inzicht in een samenwerking die uitgeput aan de kant geschoven was. Theater als middel zorgt voor het vergroten van sociale vaardigheden, het leren kennen van jezelf en nieuwe situaties met andere ogen kunnen bekijken.

Naast die visie over theater, zit de kracht van Cinereus producten vervolgens ook in de educatieve grondslag. Educatie staat voor Cinereus zowel voor vorming, onderwijs als opvoeding. In elke situatie vinden er diverse leerprocessen plaats, worden normen en waarden met elkaar gedeeld, of kennis met elkaar verbonden. Bij al mijn producten wordt nagedacht hoe deze kennis en vaardigheden kunnen worden overgedragen op een creatieve wijze. Deelnemers zullen niet altijd door hebben dat educatie hieraan ten grondslag ligt. Cultuur, interactie, de omgeving en de organisatie van mijn producten zorgen voor nieuwe factoren om informatie op te nemen.

Om terug te komen op het begin van mijn verhaal, mijn droom om een eigen bedrijf te beginnen wil ik mijn bedrijfsvisie nog koppelen aan mijn persoonlijke visie en denk en werkwijze. De meeste mensen hier kennen mij inmiddels wel, of kennen mij zelfs al heel lang. Maar Cinereus staat onder mijn creatieve brein. Elke dag, elke nacht gaat mijn brein door met denken om voor elk product het onderste uit de kan te halen. Wat kan ik bereiken met de inzet van theater? Welke doelen heeft de klanten gesteld en hoe kan ik het beste resultaat voor de klant bewerkstelligen? Zelfs als ik in de file sta schrijf ik ideeen op in een boekje, ’s nachts als ik wakker word ontstaan de mooiste plannen, op vakantie of waar ik ook maar ben… Mijn brein stopt nooit!
Je kan zeggen dat is gekkenwerk, maar ik denk dat een creatief idee alleen maar groeien als het weken in mijn hoofd zit, langzaam vorm krijgt, beinvloed wordt door de mensen om me heen en de dingen die ik onderneem. Al deze zaken maken de ideeen compleet, zet alles in de juiste context en zorgt vervolgens voor een concept wat perfect bij de klant past.

Dit alles samengevat maakt mijn visie, zowel voor mijn bedrijf als hoe ik in het leven sta. En ik hoop natuurlijk dat mijn producten dit bewijzen, mijn klanten dit kunnen beamen en dat ik mezelf daar in kan blijven verrassen en verbeteren.
Inmiddels heb ik het geluk dat ik mensen heb gevonden met dezelfde visie. Een vaste medewerker die ik daarom graag aan u wil voorstellen is Kimberly. Fijn om werkgever te zijn, maar het is juist de aanvulling, het klankbord en de kritische noot die Kimberly durft te geven, die voor de juiste invulling zorgt. Een groep met freelancers die ik regelmatig om hulp vraag in diverse projecten, om voor de klant de perfecte combinatie te creeeren. Maar ook mijn vrienden die op geheel eigenwijze, soms ondoordacht een bijdrage leveren aan mijn werk. Ik kan van geluk spreken dat ik zoveel mensen in mijn omgeving heb die me in mijn keuzes en denkwijzen steunen.

Terug naar de moeilijke vraag en dat moeilijke antwoord, hoop ik dat ik een duidelijk beeld heb kunnen geven over wat ik nu eigenlijk doe! Geen enkel product wat ik aanbied is hetzelfde, alles wordt voor de klant op maat gemaakt. Ofwel… zoals dat bij Cinereus heet ‘geknipt’!

Voordat ik mijn presentatie wil eindigen wil ik nog 2 dingen toevoegen, jullie nog iets extra’s meegeven.
Het eerste ding: Ik ga jullie een filmpje laten zien wat mijn visie ondersteund, wat mijn wens is voor iedereen, maar ook wat mij scherp houdt in het bedenken van nieuwe dingen. Het filmpje is niet van mij, ik zou willen dat ik dit zelf had gemaakt.

Dit filmpje houdt me scherp en dwingt mij om af en toe ook uit mijn comfort zone te stappen en het achterste van mijn tong te laten zien. Als ik vraag aan mensen om mee te doen, kan ik natuurlijk zelf niet achterblijven.