Categorie archief: Columns

De jacht naar de postbode

Vandaag op de vroege morgen interessant begonnen. Dat gebeurt me echt niet elke dag.
Bezigheid: Op jacht naar de postbode!!
Even een korte introductie. Vandaag zou de postbode een langverwacht belangrijk pakketje afleveren. Ik ben helemaal enthousiast, eindelijk.
Nog even vroeg op pad om alle kinderen op de juiste plaats te brengen en hop hop snel terug naar huis. Voor half 9 weer binnen, dat lijkt mij toch een prima timing.
Ik schrijf een briefje voor op de deur. Beste Postbode, de bel is stuk maar ik ben thuis. Klop maar even op het raam! Plakbandje eraan en ik loop naar de voordeur om hem op te plakken. Er ligt een briefje op de mat…
Constatering: Postbode gemist.
Het zal toch niet waar zijn.
Bericht: Pakketje morgen na 15.30 uur af te halen op het postkantoor.
Het zal toch niet waar zijn.
Teleurgesteld gooi ik mijn geschreven briefje in de oud papierbak.

Ik krijg ingefluisterd dat het wellicht kan helpen om nog even in de buurt wat straten te bekijken, misschien rijdt hij nog ergens rond.
Oké, aan de slag dan maar! Leuke ochtendbezigheid, weer eens iets anders dan normaal: #lokaliseerdepostbode

In de auto het dorp rond. Straatje in, straatje uit, hoekje om, drempel over. Veel gezien, zo leer je nog eens wat over het dorp waar je woont! De vuilniswagen rijdt vanochtend ook zijn ronde dus ik zie veel vuilniszakken, ik zie rode busjes, witte busjes, fietsers, nog een keer de vuilniswagen, interessante brievenbussen in allerlei soorten en maten – dat moet leuk zijn voor de postbode – , en nog een keer de vuilniswagen. Zijn zij misschien ook op zoek naar de postbode?
Aaah ik krijg hulp van bovenaf. Een helikopter cirkelt een tijdje met me mee. Maar helaas geen resultaat en ik zie hem uit mijn zichtveld verdwijnen.
Zij geven op.
Ik ga verder.
Doodlopende straatjes, gevaarlijke kruispunten, de wijkagent, nog meer doodlopende straatjes, een oude man met rollator die errrrrug traag over steekt ;) hij zwaait, bedankt, goedemorgen meneer! Er blijken nog meer doodlopende straatjes te zijn en ik passeer ook nogmaals de vuilniswagen. Die mannen zullen wel gedacht hebben….
Na een half uur toeren vraag ik me af hoelang ik dit nog ga volhouden. Waar kan die postbode zijn? Praktisch het hele dorp doorgereden maar geen postbode te bekennen. Hij kan eigenlijk overal zijn.
Ik besluit op te geven na nog 1 blokje te rijden en draai daarvoor links de hoek om. Wie weet!
Zie ik het goed…in de verte zie ik…
Een BPost auto!
Mijn hele zijn maakt een sprongetje. Jippie, ik heb de postbode gevonden.
Ik sjees achter de postbode aan, parkeer mijn auto, spring eruit en roep blij: ‘Postbode wat ben ik blij u te zien! Goedemorgen!! U heeft een pakketje van mij en dat heb ik dringend nodig, dus ik dacht ik zoek u even op’!!!
Hij kijkt me enigszins geschrokken aan en je ziet hem bijna denken: daar heb je weer zo’n blije directe Hollander, ook goedemorgen, rustig aan, niemand volgt mij normaal gesproken!
Hij oppert nog zachtjes: ‘Ik hoop dat ik de juiste postbode ben…’
Ik negeer die zin voor het gemak en geef hem mijn adres.

Stilte…

‘Nee,… dat ben ik niet’.

Eum, wat, pardon, kan dat ook dan?
Zo’n klein dorp en dan blijkbaar meerdere postbodes die hier pakketjes afleveren… het moet niet gekker worden.
Het zal toch niet waar zijn.

Maar het is waar en ik loop naar mijn auto om een beetje teleurgesteld naar huis terug te keren met de gedachte ‘ach, morgen dan maar naar het postkantoor’.
De postbode roept me nog na en hij probeert het enigszins goed te maken:
‘Nou, je hebt in ieder geval mij gezien vandaag’.
#bedanktpostbodevoordezeaardigereactiemaaktmijnzoektochtalsnogeenbeetjegoed

Vanille YOGHURT!

Het is nou niet dat ik dagelijks de supermarkt plat loop. Sterker nog, als ik het kan voorkomen, dan heel graag. Ik kan al moe worden bij de gedachte; de drukte in, kiezen wat je nodig hebt, of je laten verleiden tot veel meer kopen dan noodzakelijk, duwende karretjes, sloffende mensen, geïrriteerde shoppers bij de kassa of jengelende kinderen. Een kleine greep uit het moeilijke leven in de supermarkt.

Maar keer op keer merk ik dat er ook een prachtig leven is in de supermarkt, als je er tenminste naar kijkt. Het is voor mij een geweldige inspiratiebron voor creativiteit, gesprekken voor teksten, nieuws updates, of gewoon personen in het algemeen. Ik zou er bijna een stoeltje neer willen zetten om hier de hele dag van te mogen genieten. Maar dat is misschien een beetje vreemd. Vrijwillig en langdurig, steeds opnieuw de supermarkt in, nee bedankt! Dat gaat mij zelfs te ver.

Nu probeer ik, om dit goed te kunnen zien en horen, de supermarkt in te gaan zonder dat ik zelf moet nadenken over de te kopen etenswaren, of zonder dat ik zelf iets dringends nodig heb. Of probeer ik naast het daadwerkelijk boodschappen doen, altijd om me heen te kijken en te luisteren. Een greep uit mijn supermarkt ervaringen…

Ik heb de gewoonte om elk pad van een supermarkt te doorlopen. Noem het enigszins een raar trekje, ik dacht dat iedereen dat deed. Maar als ik samen met iemand anders boodschappen doe, kom ik er achter hoe vreemd dat blijkbaar is. Al vind ik het vreemd dat iemand kris kras door een supermarkt rent en dus meerdere keren op dezelfde plek komt of weer helemaal terug moet naar het begin, omdat het dan pas op het boodschappenlijstje staat. Ik heb zelf overigens nooit een lijstje, daar laat ik me niet tot beperken, ik wil gewoon kopen wat ik tegenkom! Noem het; gewoon niet van tevoren kunnen beslissen.
Er zijn ook mensen die echt alleen maar daar naartoe gaan, waar hij echt naartoe moet. Dat vind ik overigens niet vreemd, maar knap haha. Als ik maar 1 of 2 dingen nodig heb, loop ik alsnog alle paden af. Dat vind ik blijkbaar leuk, of rustgevend, net wat je wilt.

…Soms, als ik weinig boodschappen nodig heb, besluit ik achter degene aan te lopen die met mij de supermarkt in gaat. Gewoon… om te kijken hoe diegene zijn boodschappen doet. Dat moet natuurlijk wel een beetje onopvallend, anders ben ik meteen de rare snuiter! En eerlijk gezegd raak ik iedere keer in de war als ik iemand volg die geen structuur heeft. Dan wordt de supermarkt me teveel! Haak ik af, loop ik terug naar het begin, voor mijn eigen boodschappenronde.

…Soms, bedenk ik me bij binnenkomst, wie weet kom ik wel de man van mijn leven tegen!? Dat heeft namelijk ooit in de Viva gestaan, dus geloof ik dat natuurlijk meteen. ‘Iedereen moet zijn dagelijkse boodschappen doen, dus ook die leuke vrijgezelle man. Kijk even in zijn mandje om te zien of hij voor 1 of voor 2 kookt’. Bedankt voor deze geweldige tip. Met enige regelmaat kijk ik dus in mandjes van mannen, sorry voor deze openbaring.

…Soms kijk ik naar de daadwerkelijk boodschappen die men in hun mandje of karretje doen. Ligt het karretje overvol, of zijn er zelfs twee karren…dan probeer ik in te schatten of dit een groot gezin is, of dat er ergens later een feestje wordt gevierd. Aan de hand van de boodschappen van een mens kun je veel zien. Eten ze vers? Eten ze gezond? Kopen ze alleen bepaalde producten die horen bij hun lifestyle? Kopen ze alles wat los en vast zit? Is het een snelle tussendoor boodschap, of koopt men voor een hele week alles afgemeten en vooraf bepaald? Wanneer de boodschappen op de band liggen van degene voor of achter mij, bedenk ik mijn eigen verhaal bij die persoon. Ik vraag me af wat er voor gerecht gekookt gaat worden, voor hoeveel mensen, en wellicht ook waar die persoon woont, of iemand met de fiets is, of met de auto…Heb jij dat nooit gedaan?

…Soms kijk ik naar de persoon op zich. Komt iemand uit zijn werk, loopt iemand in zijn joggingbroek, is er haast, of is er tijd? Is iemand verstrooid, of weet hij precies waar hij naartoe wil? Vindt iemand boodschappen doen leuk, of een verschrikking? Neemt iemand de tijd voor een bakje koffie of dat stoeltje dat soms in een supermarkt aangeboden wordt?

En dan is er naast al dat kijken, observeren en verhalen bedenken nog het voeren van gesprekken. Ook daarin zijn zoveel verschillende mogelijkheden.

…Een enkel woord wordt maar gewisseld wanneer je op elkaar moet wachten om het product te kunnen pakken dat je graag wilt hebben. Of als je ergens niet bij kunt doordat iemand er voor staat. Als je wilt passeren wanneer het pad overvol is. Een simpele ‘sorry’ of ‘pardon’ volstaat in bijna alle gevallen.

…Wat meer woorden bij ‘U mag wel even voor hoor’! Dat blijft een fijne uitspraak om zo nu en dan toe te passen. Of ‘druk hé’ is er ook zo’n één. Er wordt bijna altijd instemmend geknikt. Des te leuker als het helemaal niet druk is. Dan zie je mensen even denken. Ziet zij nou iets wat ik niet zie? Soms is er ook nog de ‘Lekker hé’, die dubbelzinnig gebruikt kan worden.

…Knikjes bij bekenden of volle gesprekken bij mensen die je goed kent. Altijd leuk om even bij te praten in de supermarkt. Waardoor anderen supermarkt-gangers vaak denken; wat een irritante plaats om midden in de supermarkt bij te gaan staan te praten. Dat heb je zelf ook wel eens bedacht toch?

…En het mooiste voor mij is om toevallige gesprekken van anderen af te luisteren. Gesprekken tussen de boodschappen doende mens of tussen de vakkenvuller en de klant. Flarden van gesprekken vliegen voorbij als je alle paden doorloopt. Nou, heb je dat ook gehoord… Weet jij al wat je gaat koken vanavond?…   Waar vind ik de pindakaas?… Tjonge wat is het weer een enorme rij voor de kassa, we hebben wel wat beters te doen…

En zo af en toe zit er een hele dialoog tussen, die een glimlach op mijn gezicht tovert:

Mevrouw: Eum, pardon mag ik iets vragen?
Vakkenvuller: Natuurlijk!
Mevrouw: De yoghurt aanbieding, geldt deze ook voor de vanille yoghurt?
Vakkenvuller: Eum, ja! Want vanille yoghurt is ook yoghurt
Mevrouw: Ja, maar dat staat niet op het kaartje
Vakkenvuller: Wat bedoelt u?
Mevrouw: Nou, kijk! (leest voor met vinger erbij) Yoghurt, €1,99 Vanille of Aardbeien
Vakkenvuller: Ja???
Mevrouw: Maar is dat dan vanille ….YOGHURT?
Vakkenvuller: Jaaa?
Mevrouw: Maar het woord yoghurt staat er niet bij…
Vakkenvuller: Nou eum, Yoghurt, Vanille of Aardbeien
Mevrouw: Ja, maar is dat dan Vanille Yoghurt…
Vakkenvuller: ….

Op dat moment heb ik besloten maar weer door te lopen. Ik dacht, dat kan nog wel even duren voordat hij dát heeft kunnen uitleggen.
Heerlijk toch dat soort dingen. Ik krijg er in ieder geval een glimlach van en het zorgt ervoor dat ik de behoefte krijg om een column te schrijven over de supermarkt ;)

Sta eens even stil en kijk om je heen

Sta eens even stil en kijk om je heen

…De afgelopen jaren ben ik tot de conclusie gekomen dat ik in mijn leven ‘geleefd’ ben. Het hele jaar door ren en vlieg ik over de weg en door het hele land. Een klus hier, een opdracht daar en een privé afspraak ergens anders… Hier, daar, ergens anders. En die herhaling elke dag opnieuw van hier, daar en ergens anders. En het gaat zo maar door. Hier…, daar…, ergens anders.
Met de fiets of met de auto, lopend of vliegend. Elk reismiddel wordt ingezet om daar te komen waar ik zijn moet. Een moment van echte rust is soms ver te zoeken.
Wat vraagt onze maatschappij toch een snelheid van ons. We moeten alles aankunnen! Ja, ik vind het fijn om snel te leven en ga er graag in mee, de wereld ligt aan mijn voeten, toch? Maar ik wil er alleen in mee, zolang ik ook bewust kan genieten. Mijn leven moet niet ‘geleefd’ worden.

Ik heb zoveel momenten gehad, waarin ik zo hard aan het rennen was… Maar voor wie eigenlijk? Niet voor mezelf hoor. Ik werd er niet gelukkiger door en voor mijn omgeving ook echt geen leuker mens. Maar ik had wel mijn werk af en kon op alle andere werkzaamheden gewoon nog een keer ja zeggen. Trots als ik was, ging ik maar door.
Maar ’s nachts lag ik wakker. Te malen, gesprekken te voeren, of iets creatiefs te bedenken of een oplossing voor iets wat ik nog moest afmaken. Ik moest nog van alles en er bleef weinig tijd over voor mezelf, voor anderen, voor leuke dingen, voor genieten, voor rust. Ik kon niet stilstaan bij de dingen die om me heen gebeurden. De dingen waar ik oprecht van kon genieten.
Tussen het volhouden door, had ik best eens mogen uitrusten.

Maar wat is rust en genieten nu eigenlijk? En hoe moeilijk is het om de dag niet met stress te beginnen? Of om gedurende de dag de rust te bewaren? Of als je die rust kwijt bent, dit weer terug te vinden? Er is altijd wel iets waardoor een mens, of in ieder geval ik, zich gehaast voelt of waar je stress van krijgt. Er moeten steeds opnieuw keuzes worden gemaakt, die het echte genieten in het nauw drijven.
Tegenwoordig probeer ik dat anders te doen en sinds de laatste jaren heb ik een stemmetje in mijn achterhoofd ontwikkeld, die roept;
Sta eens even stil en kijk om je heen!

Maar ondanks dat stemmetje, vliegt het leven me soms nog wel eens voorbij. Ik neem aan dat meerdere mensen dit zullen herkennen. Of ben ik de enige met dit vliegende leven?
Ik vind het niet per definitie slecht hoor, of niet leuk, maar de tijd tikt maar door. Zonder dat ik het soms doorheb. Zonder dat ik echt genoten heb van de dag of van het moment.
Dit begint al bij het opstaan. Ik zet de wekker, want er moet gewerkt worden. Eerlijk is eerlijk, mijn wekker staat elke dag, al zo lang ik me kan herinneren. Als ik dat niet doe, slaap ik zo een gat in de dag ;) Dat mag dan ontspannend zijn, maar echt genieten is daar niet van toepassing.
Ik heb al allerlei wekkers gehad, van een drukke Jochem Myjer die roept dat ik moet wakker worden, tot een zware zwoele mannenstem die goedemorgen zegt! Je schrikt je kapot kan ik zeggen.
Tegenwoordig word ik wakker met krekels. Elke ochtend probeer ik het weer; rustig opstaan. Een keertje ‘snoozen’ helpt mijn haastige spoed is zelden goed-houding. Ik draai me graag nog een keer om, geniet van de zon die met enige regelmaat op mijn gezicht schijnt en luister naar de vogeltjes.
De krant, koffie en een ontbijtje staan als eerste op het programma. Even de dag starten in mijn eigen kleine wereldje aan de keukentafel. Voordat ik de grote, boze, snelle wereld aankan.
Dan pas aan de slag. Een rustige ochtend is voor mij winst gedurende mijn dag.

Soms merk ik ineens dat ik iets heel snel aan het doen ben, of dat ik stress voel. Waarom gebeurt dat? Is het nodig? Maar beter nog; hoe kan ik het voorkomen?
Kan ik een soort van modus creëren waarin ik me niet laat gek maken door die enorme to do list, de werkzaamheden die er nog liggen, de druk die van buitenaf soms op je afgeschoten wordt of het gehaast van andere mensen om je heen?
Sta nou eens stil en kijk om je heen, hoor ik weer in mijn achterhoofd. Rust kan er pas zijn, als ik er zelf voor kies. Een ander gaat het echt niet voor me doen.
Ik kies er voor om mijn boterhammen achter mijn computer te eten, waarom? Ik kies er voor om 130 km per uur te rijden, waarom? Ik kies er voor om nog een extra afspraak in te plannen terwijl het al zo druk is, waarom?

Ik kan er namelijk ook voor kiezen mijn boterhammen buiten op te eten, of gezellig aan tafel. Ik kan ook 110 km per uur rijden, dan ben ik op hetzelfde tijdstip ergens aanbeland, maar heb ik wel de omgeving gezien. Ik kan ook nee zeggen bij een extra afspraak, zodat ik tijd overhoud om iets leuks te doen of tijd voor mezelf.
Waarom? Daarom!
En daarom is genieten zo belangrijk.

Soms geniet ik. Echt waar. Dan heb ik de rust en denk ik ‘hmmm, dit had ik nou net even nodig’. Wat is dat dan? Wat zorgt er voor dat ik me op dat moment goed voel, geen stress of haast ervaar?
Volgens mij is dat voor iedereen anders en dit zijn de momenten waarbij je even stil zou kunnen staan en om je heen kan kijken wat er eigenlijk gebeurt. Waar geniet je van? Wat had je net even nodig?
Je leeft niet gisteren, je leeft niet morgen maar je leeft vandaag! Geniet ervan.

Een lange dag werken, met veel ren- en vliegwerk. Het stemmetje riep de hele dag, maar de mensen om mij heen riepen harder. Iedereen die wat van me moest, een vraag, een antwoord, een gesprek, een mening, een papierstuk… Ik stap vluchtig in mijn auto om naar huis te gaan. De avond is nog lang met wat extra afspraken, omdat het niet anders kon. Waarom heb ik daar ook al weer ja op gezegd? Ik check nog even mijn telefoon, veel berichten… Die antwoord ik thuis wel.
Op de snelweg razen de auto’s langs me heen. Ik vlieg met ze mee en zie mijn teller naar 130 gaan, maar langzamerhand ga ik langzamer rijden. Mijn tempo zit er niet meer in en een bestuurder in een andere auto steekt zijn vinger geïrriteerd in de lucht. Ik besluit af te slaan en terug langs het strand te rijden. Dat is omrijden, bedenk ik me en kost me dus kostbare tijd, maar het strand met de ondergaande zon trekt aan me als een magneet. Waarom weet ik niet.
Ik rijd de parkeerplaats op, en mompel een voorbijganger gedag. Geen reactie. Ik zwoeg mezelf de trap over de duinen op. Waarom heb ik hier ook alweer voor gekozen? Hier word ik nog moeier van en ik heb al zo weinig tijd. Frustratie ontpopt zich in mij… Op de trap bedenk ik wat er vanavond allemaal nog moet gebeuren en denk ik aan de dingen die vandaag gebeurd zijn. Heb ik dit wel goed beantwoord? Heb ik daar wel aan gedacht? Ben ik niets vergeten? Ohja, ik moet nog wat berichten sturen. Ik pak mijn telefoon en maak een begin.
Ik kom eindelijk aan bovenop de duinen, kijkend op mijn telefoon. Mijn blik dwaalt af en ik kijk naar de zee en het strand. Een moment van bezinning en de wind blaast tranen in mijn ogen. Wat een rust straalt dit uit. Ik adem een keer diep in en laat de zee op me inwerken. Wow denk ik, wat ben ik toch blij dat ik in Zeeland mag wonen en dit, wat hier voor me ligt, gewoon altijd binnen handbereik heb.
Waarom ga ik niet vaker naar het strand? Gewoon om even uit te waaien, of om het zand tussen mijn tenen te voelen?
Dat is wat ik wil, dus ik trippel naar beneden en gooi mijn schoenen en sokken uit. Yes, zand tussen mijn tenen! Wat een briljant gevoel van vrijheid en rust levert dat toch op. Geen idee hoe het werkt, maar ik laat het op me inwerken en een glimlach verschijnt op mijn gezicht.
Er loopt iemand met een hond voorbij die me raar aankijkt. Ik zeg vrolijk goedemiddag en krijg een onzekere glimlach terug.
Ik loop richting zee en gooi ergens mijn spullen neer. Een letterlijke last van mijn schouders, de dag is voorbij. Ik spreid mijn armen en zou het liefst door het zand rollen. Wat een bijzonder gevoel is dat. Waarom doe ik het eigenlijk niet? Nou ja, misschien straks…
Ik raak met mijn voeten het koude water en denk ‘dit had ik nou net even nodig’.
Ik kijk om me heen, wat gebeurt hier nu eigenlijk? Waar geniet ik zo van? Wat had ik net even nodig?
De zee, het water, het zand, de wind, de kou, de stilte?
Of is het de glimlach op mijn gezicht, de vrije gedachten in mijn hoofd of de inspanning van de trap de duinen over?
Het alleen zijn, of juist een groet van een ander?
Het maakt me ook eigenlijk niet zoveel uit. Ik geniet, ik leef, ik adem, ik voel rust, ik krijg nieuwe energie van alles om me heen.
Ik onderdruk de neiging om op mijn telefoon te kijken en ga zitten in het zand.

Mijn blik gericht op de ondergaande zon, ik zie
Het geruis van de zee in mijn oren, ik hoor
De geur van zout water in mijn neus, ik ruik
Het zand tussen mijn tenen en vingers, ik voel
Ik voel mijn adem, ik leef
Sta eens even stil en kijk om je heen, ik luister!

natural6_001

Creativiteit in het onderwijs

…Onlangs op een studiedag binnen het onderwijs een filmpje gezien van Ken Robinson. En dit filmpje wil ik graag met jullie delen.

Voor degene die hem niet kennen; Ken Robinson is een Britse auteur, spreker en adviseur op gebied van kunstonderwijs voor overheden, non-profitorganisaties, onderwijs- en culturele instellingen. Hij staat vooral bekend als internationaal expert en voorvechter van creativiteit en innovatie in het onderwijs en het bedrijfsleven.

Het filmpje moet je ongetwijfeld meerdere keren bekijken om het echt goed tot je te laten doordringen. Althans dat was voor mij wel het geval.
Het is gesproken in het Engels, springt met een rap tempo tussen de diverse onderwerpen heen en weer en is uiteraard met wat Amerikaanse humor, die in ieder geval voor mij niet direct overkwam. In beeld zie je veel dingen gebeuren; in de tekeningen, in de teksten, het wegboenen van geschetste situaties en herindelen van je beeldvorming, waardoor je snel dingen mist. Goed opletten dus!
Maar buiten deze creatieve communicatiewijze, zit er zo ontzettend veel nuttige informatie in. Vraagstukken om over na te denken, visies om te bediscussiëren of om ze juist te volgen, en denkwijzen om geïnspireerd door te raken. Ook als je niet in het onderwijs werkt, of op enige wijze educatief werk doet. Het filmpje is wat mij betreft voor iedereen interessant.

Ja… ik kan er voor kiezen hier een hele column over te schrijven, maar eigenlijk wil ik dat niet. Er wordt heel veel in gezegd en ik laat het aan een ieder over, om zich er wel of niet door te laten inspireren. Ik ga er vanuit dat iedereen hier iets persoonlijks uit kan halen voor zijn of haar situatie. Kleine of grote dingen.
Wie ben ik om daar een oordeel over te vellen?

Voor mezelf haal ik er uit dat creativiteit centraal gezet kan blijven worden in het onderwijs. Dat we creatief om moeten gaan met de toekomst, en met de huidige situaties waar we mee te maken krijgen.
Met name in het middenstuk waarin ADHD wordt besproken, ‘rugzakkinderen’, school dropouts en zijn kijk op de ontstane situatie in de huidige maatschappij. Dat inspireert mij om onze omgeving positief te stimuleren en eruit te halen wat er in zit, in plaats van op de afgebakende wegen altijd maar onze weg te belopen… Als iemand met een creatieve oplossing komt of met een eigen gekozen weg, laten we dat bejubelen en sturing geven op de manier zoals diegene dat nodig heeft.
Voor mij nogmaals een herinnering, we zijn geen eenheidsworst, of hamsters in een tredmolen. We zijn individuen met een mening, met een zienswijze, met verwachtingen, met een eigen leerstijl, met creativiteit, met een eigen toekomstbeeld!

En zo kan ik nog wel even doorgaan, nog zoveel meer wat ik eruit kan halen. Fijn om zulke interessante dingen voorbij te zien komen op een studiedag.
Hopelijk raken jullie net zo geïnspireerd!

De mening van een ander

… Is in onze maatschappij erg belangrijk. Zowel in positieve als in negatieve zin.
Pesten is zo’n negatieve kant van de mening van een ander. Een ander kan bepalen hoe jij je voelt, hoe iemand over je denkt en wat je zelfbeeld is. De mening van een ander kan ervoor zorgen dat je je ongelukkig voelt en dat je niet meer weet wat je moet doen.

De positieve kant is, dat mensen een mening hebben over pesten en op hun manier proberen hun steentje bij te dragen. Er zijn tegenwoordig tal van prachtige voorbeelden hoe mensen pesten bespreekbaar maken…
Een moeder die haar zoon een plank laat ophangen en iedere keer als hij iemand pest moet hij er een spijker in slaan. Binnen no time was de plank vol met spijkers, omdat de jongen elke dag pestte. Zijn moeder gaf vervolgens aan dat hij niet meer mocht pesten en als het hem gelukt was, mocht hij een spijker eruit halen. Hij was trots toen uiteindelijk de plank leeg was, hij had niemand meer gepest. Samen met zijn moeder keek hij naar de gaten die overgebleven waren in de plank. Degene die gepest is, zal altijd de littekens blijven voelen, vertelde de moeder tegen haar zoon.
Of een meester, die zijn klas een papier geeft en de kinderen mogen het verfomfaaien, verkreukelen, er een prop van maken, het op de grond gooien en er op stampen. Vervolgens vraagt de meester de kinderen het papier weer zo mooi mogelijk te maken, zonder kreukels. Helaas lukt dat niet, wat de kinderen ook proberen. Dan vraagt hij hen zoveel mogelijk keer sorry te zeggen, maar hoe hard de kinderen het ook proberen, de kreukels blijven. Dit is wat er gebeurd als je iemand pest. Je kan nog zoveel spijt betuigen, maar de littekens blijven.

De mening van een ander kan dus zorgen voor die littekens. Zijn we ons in de huidige samenleving voldoende bewust van die littekens? En van het effect van onze mening?
Heb je zelf weleens gepest? En waarom pestte je eigenlijk?
Of ben je juist gepest? En heb je nog wel eens last van de littekens die zijn achtergebleven?Hoe vaak geef jij je mening over een ander?

Zelf ken ik die littekens helaas ook. Mijn dagen op school waren echt niet altijd een pretje. Ik werd bestempeld tot buitenbeentje, eigenlijk weet ik nog steeds niet waarom, maar ik werd elke dag gepest. Ik mocht zelden mee doen met spelletjes of ik mocht niet mee terug lopen richting huis. Ik werd niet gekozen voor een team en kreeg regelmatig vervelende dingen naar mijn hoofd geslingerd. De mening van een ander maakte mij vaak aan het huilen. Ik had 1 echt vriendinnetje, maar die werd door de anderen zo beïnvloed dat het soms mijn vriendinnetje niet leek.
Eigenlijk was maar 1 klasgenootje daar verantwoordelijk voor. Maar zij kreeg het voor elkaar dat de hele groep anders met mij omging. Anders dan ze met elkaar omgingen. Alleen maar omdat zij een mening over mij had. Het zat hem in zulke kleine dingen, dat kan ik je niet eens zo precies uitleggen, zo jaren later. Maar het gevoel van er alleen voorstaan, is er nog steeds. Het gevoel van altijd de bevestiging van anderen te moeten zoeken, het gevoel van onzekerheid of ik het wel goed doe, of mensen me wel aardig vinden. Al dat soort dingen komen met enige regelmaat naar boven, en hierdoor denk ik terug aan mijn tijd toen op school. En soms… soms doet dat pijn. De negatieve kant van een mening van een ander. Maar voor mij was er ook een positieve. Ik leerde op mezelf vertrouwen, dat ik het zelf moet doen in de wereld en dat ik niet altijd moet luisteren naar de mening van een ander.
Een aantal jaar geleden kreeg ik een uitnodiging via facebook, van het meisje van mijn basisschool. Er zat een berichtje bij. Het leek haar zo leuk om vrienden te worden, want het was zo lang geleden… Ik heb haar terug geantwoord dat ik het heel schijnheilig van haar vond. Mijn basisschooltijd mij het leven zuur durven maken en nu wel het lef hebben om me een vriendschapsverzoek te sturen op facebook? Daar bedank ik voor! Ik vind jouw mening niet meer belangrijk.

‘Vriendschap’.. dat is volgens mij het kernwoord waar het allemaal om draait. Waar we met z’n allen naar op zoek zijn. Je wilt nu eenmaal graag dat mensen je aardig vinden, dat je geaccepteerd wordt, dat iemand soms zegt dat je er leuk uit ziet, of dat je samen met iemand anders lol kunt maken. Dat er op het werk normaal wordt gereageerd op iets wat je zegt en dat je je gewaardeerd voelt en serieus genomen voelt. Dat is toch voor iedereen belangrijk? Jong of oud?
Ik heb zelf daarin ook niet altijd de juiste keuzes gemaakt. Op de middelbare school was ik niet het buitenbeentje, maar een ander meisje. Ik wist hoe ze zich voelde en nog koos ik voor mijn eigen acceptatie, mijn eigen vriendschappen. Iets wat me jaren later nog wel eens bezighoud. Zij was ook op zoek naar vriendschap… En ik liet de mening van een ander dus voor de vriendschap gaan. Waarom?

Op het moment dat je nog volop in ontwikkeling bent, als kind de wereld nog aan het ontdekken bent, als tiener sociale vaardigheden op moet doen of je staande moet leren houden in onze maatschappij, is het ontzettend moeilijk als je die aansluiting niet vindt. Hoe kan een kind nu begrijpen waarom een ander dit doet? Als wij het al niet begrijpen… En als ik als gepeste zelf de verkeerde keuze maakte door niets te doen. Wat leert ons dan de mening van een ander te filteren? Is dat überhaupt mogelijk?
We kunnen als volwassenen allemaal nog zo hard tegen ‘onze kinderen’ zeggen dat de pesters het niet waard zijn om voor te huilen, dat de pesters jaloers zijn, dat ze het misschien niet zo bedoelden. Maar het kind in kwestie vindt geen aansluiting, vindt geen vriendschap, bevindt zich alleen op de wereld. Een gevoel dat misschien wel bijna iedereen op eniger wijze zal herkennen.

Ik zie het momenteel gebeuren bij één van de projecten die ik draai. Een jongen die de burgemeester schrijft, omdat hij zo gepest wordt. En of de burgemeester hem zou willen helpen. Gelukkig een adequate man die actie onderneemt en de jongen de vrijheid geeft om een project rondom anti pesten te beginnen. Alle kinderen die meedoen met dit project hebben op de één of andere manier met pesten te maken gehad. Sommigen hebben zelf gepest, maar beseffen nu dat anderen daar erg verdrietig van kunnen worden. Zij ontdekken dat hun mening niet altijd terecht is, dat hun mening anderen pijn kan doen.
Regelmatig lopen de gemoederen hoog op, de anti pest voorstelling komt voor sommigen erg dichtbij. Er zitten pest scènes in… en die doen pijn. Die halen iemand terug in een situatie waar hij of zij niet in wil zitten. Zij ontdekken dat de mening van een ander hun al heel veel pijn heeft gedaan. Ze geven dit aan en dat is een mooie overwinning.
De positieve boodschap die de kinderen samen hebben bepaald, blijft prachtig. Hun wens is dat iedereen opstaat tegen pesten. Dat als je het ziet niet je ogen sluit, maar ingrijpt waar je kunt. Dat er meer aandacht komt voor dit soort onderwerpen, zodat pesters ook weten dat dit gedrag niet kan. En zo zijn er nog veel meer dingen te noemen die de kinderen hebben bedacht.

Ondertussen bouwen de kinderen zelfvertrouwen op, werken aan een prachtig doel, leren omgaan met elkaar en met de dingen die ze tegenkomen. Samen staan ze sterk en ze stralen kracht uit naar hun omgeving. ‘Wij gaan niet akkoord met pesten!’ Jammer dan wat de mening van een pester is.
Hoe mooi zou het zijn als deze kinderen in de toekomst zoveel zelfvertrouwen hebben dat ze boven hun pesters kunnen gaan staan, dat ze vriendschapsverzoeken kunnen weigeren als ze dat zouden willen, maar bovenal dat ze leren dat het leven om meer dingen gaat dan een mening van een ander.

Cinereus in de krant voor Tholen

Vijfjarig bestaan

Een aantal jaar geleden alweer bestond Cinereus 5 jaar. En dat is natuurlijk gevierd.
Hieronder wat foto’s, mijn speech en het filmpje waar ik iedere keer opnieuw door geïnspireerd raak.

Jubileum_corine

Jubileum_producten Jubileum_decor

Mijn speech:
Ik krijg vaak de vraag; leuk je eigen bedrijf, maar wat doe je nu eigenlijk?? Dat is een moeilijke vraag en een moeilijk antwoord. En vandaag krijgt u daar persoonlijk antwoord op…

Inmiddels ben ik al 10 jaar eigen baas, ondernemer, zzp-er of werkgever. Hoe iemand het noemen wil. En in die jaren maak je heel wat mee, ik neem u graag even mee terug in de tijd. Iets meer dan 5 jaar geleden besloot ik mijn eigen bedrijf te beginnen. Een lang gekoesterde droom. Een bedrijf waarin ik zelfvoorzienend kan zijn, mijn creativiteit in kwijt kan en elke dag kan doen wat ik leuk vind.

De eerste stap die ik ondernam was het bepalen van een bedrijfsnaam. Met dank aan mijn zus, is de naam Cinereus geboren. Vele andere namen zijn voorbij gekomen, maar Cinereus bleef maar terugkomen. De meeste mensen weten niet waar Cinereus voor staat, vandaag heeft u geluk. De enige echt uitleg!
Cinereus, op zijn Hollands uitgesproken, maar eigenlijk komt het van het Latijnse woord Cinereus. In het Latijns de vertaling voor Koala. Zoals de meesten van jullie wel weten, ben ik dol op reizen en staat het land Australië, waar ik een aantal jaar geleden bijna een jaar ben geweest, met stip genoteerd. De Aboriginals in Australië hebben ooit over de koala gezegd dat deze heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de wereld. Dat vind ik zo’n mooie gedachtegang. Mijn bedrijfsdroom is ook bijdragen aan de ontwikkeling van de wereld, van iemand persoonlijk en van ieders creativiteit. Een mooi en hoog streven wat ik mezelf heb gesteld bij de start van Cinereus.

Vervolgens moest ik mijn huisstijl bepalen. Die is in de loop van de jaren wel wat gewisseld, maar de basis is altijd hetzelfde gebleven…namelijk het koffertje! Met mijn symbolische koffertje gevuld met ideeën, creatieve uitwerkingen en producten reis ik langs de verschillende opdrachtgevers.
Vervolgens kwamen mijn eerste gemaakte producten, moest ik acquisitie plegen, offerte gesprekken houden, prijsopgaven maken, uitvoeringen van producten neerzetten, personeel aannemen en inwerken en ook allerlei administratieve zaken kwamen voorbij, waaronder (zucht) de belastingdienst. Diverse mensen in mijn omgeving hebben mij meermaals bij dit proces geholpen. Met een speciale dank voor mijn ouders, hoe vaak ik zijdelings aan hen om hulp of advies heb gevraagd is… ontelbaar. Dank jullie wel!

Maar het mooiste proces wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt met mijn bedrijf, zit hem niet in die randvoorwaardelijke zaken. Maar voor mij zit het juist in… het overdenken hoe ik mijn producten opbouw, hoe ik mezelf en die producten op een juiste manier in de markt zet, welke keuzes ik daarbij moet maken, welke risico’s ik daarvoor moet nemen, hoe ik vol zelfvertrouwen moet blijven over mijn eigen kunnen en bovenal dat ik voor de volle 100% achter mijn idee, risico of product moet blijven staan! Ondertussen leerde ik natuurlijk ook enkele valkuilen kennen, maakte ik natuurlijk niet altijd even slimme keuzes, moest ik mezelf wel eens bij elkaar rapen om vervolgens weer te improviseren en creatief te zijn.

In die 5 jaar heeft Cinereus een enorme ontwikkeling meegemaakt. En in die tijd ook een eigen visie ontwikkelt. Ooit… begonnen met drie pilars en al het werk wat binnen die drie pilars past, dat pakte ik aan. Inmiddels heeft Cinereus zich door ontwikkelt en gespecialiseerd tot een bedrijf wat constant op maat werkt, theater als middel inzet en altijd een educatieve en creatieve grondslag kent. En daarover heb ik sterke visie ontwikkeld!!

De visie van Cinereus is gebaseerd op het werken met theater als middel. Alle soorten onderwerpen, persoonlijke of maatschappelijk thema’s kunnen met theater als middel bespreekbaar worden gemaakt. De producten van Cinereus zijn niet alleen activiteiten, workshops of voorstellingen. Het neemt de deelnemer voor even mee naar een fictieve wereld om vervolgens onderwerpen beter te kunnen begrijpen en inzichten te krijgen in diverse situaties of meningen van anderen. De deelnemers kunnen zichzelf vervolgens op dat gebied verder ontwikkelen en dat alles door echt te beleven.

Theater zorgt ervoor dat deelnemers in eerste instantie veilig vanuit de derde persoon kunnen reageren, dat ze vervolgens maskers af kunnen zetten en hun eigen ik kunnen ontdekken. Het is een laagdrempelige manier om diverse onderwerpen aan te snijden. Men maakt lol…! en dat zorgt ervoor dat de meeste situaties overzichtelijk, realistisch en handelbaar worden. Het kan nieuw inzicht geven over situaties die eerste onhandelbaar leken. Nieuw inzicht geven over karakter eigenschappen die niet overbrugbaar waren. Of nieuw inzicht in een samenwerking die uitgeput aan de kant geschoven was. Theater als middel zorgt voor het vergroten van sociale vaardigheden, het leren kennen van jezelf en nieuwe situaties met andere ogen kunnen bekijken.

Naast die visie over theater, zit de kracht van Cinereus producten vervolgens ook in de educatieve grondslag. Educatie staat voor Cinereus zowel voor vorming, onderwijs als opvoeding. In elke situatie vinden er diverse leerprocessen plaats, worden normen en waarden met elkaar gedeeld, of kennis met elkaar verbonden. Bij al mijn producten wordt nagedacht hoe deze kennis en vaardigheden kunnen worden overgedragen op een creatieve wijze. Deelnemers zullen niet altijd door hebben dat educatie hieraan ten grondslag ligt. Cultuur, interactie, de omgeving en de organisatie van mijn producten zorgen voor nieuwe factoren om informatie op te nemen.

Om terug te komen op het begin van mijn verhaal, mijn droom om een eigen bedrijf te beginnen wil ik mijn bedrijfsvisie nog koppelen aan mijn persoonlijke visie en denk en werkwijze. De meeste mensen hier kennen mij inmiddels wel, of kennen mij zelfs al heel lang. Maar Cinereus staat onder mijn creatieve brein. Elke dag, elke nacht gaat mijn brein door met denken om voor elk product het onderste uit de kan te halen. Wat kan ik bereiken met de inzet van theater? Welke doelen heeft de klanten gesteld en hoe kan ik het beste resultaat voor de klant bewerkstelligen? Zelfs als ik in de file sta schrijf ik ideeen op in een boekje, ’s nachts als ik wakker word ontstaan de mooiste plannen, op vakantie of waar ik ook maar ben… Mijn brein stopt nooit!
Je kan zeggen dat is gekkenwerk, maar ik denk dat een creatief idee alleen maar groeien als het weken in mijn hoofd zit, langzaam vorm krijgt, beinvloed wordt door de mensen om me heen en de dingen die ik onderneem. Al deze zaken maken de ideeen compleet, zet alles in de juiste context en zorgt vervolgens voor een concept wat perfect bij de klant past.

Dit alles samengevat maakt mijn visie, zowel voor mijn bedrijf als hoe ik in het leven sta. En ik hoop natuurlijk dat mijn producten dit bewijzen, mijn klanten dit kunnen beamen en dat ik mezelf daar in kan blijven verrassen en verbeteren.
Inmiddels heb ik het geluk dat ik mensen heb gevonden met dezelfde visie. Een vaste medewerker die ik daarom graag aan u wil voorstellen is Kimberly. Fijn om werkgever te zijn, maar het is juist de aanvulling, het klankbord en de kritische noot die Kimberly durft te geven, die voor de juiste invulling zorgt. Een groep met freelancers die ik regelmatig om hulp vraag in diverse projecten, om voor de klant de perfecte combinatie te creeeren. Maar ook mijn vrienden die op geheel eigenwijze, soms ondoordacht een bijdrage leveren aan mijn werk. Ik kan van geluk spreken dat ik zoveel mensen in mijn omgeving heb die me in mijn keuzes en denkwijzen steunen.

Terug naar de moeilijke vraag en dat moeilijke antwoord, hoop ik dat ik een duidelijk beeld heb kunnen geven over wat ik nu eigenlijk doe! Geen enkel product wat ik aanbied is hetzelfde, alles wordt voor de klant op maat gemaakt. Ofwel… zoals dat bij Cinereus heet ‘geknipt’!

Voordat ik mijn presentatie wil eindigen wil ik nog 2 dingen toevoegen, jullie nog iets extra’s meegeven.
Het eerste ding: Ik ga jullie een filmpje laten zien wat mijn visie ondersteund, wat mijn wens is voor iedereen, maar ook wat mij scherp houdt in het bedenken van nieuwe dingen. Het filmpje is niet van mij, ik zou willen dat ik dit zelf had gemaakt.

Dit filmpje houdt me scherp en dwingt mij om af en toe ook uit mijn comfort zone te stappen en het achterste van mijn tong te laten zien. Als ik vraag aan mensen om mee te doen, kan ik natuurlijk zelf niet achterblijven.